Residential Towers in Hong Kong to Feature Skybridges

Skybridges sit 56.11 meters above the ground, containing a multi-purpose public area. ©Vanke Property (Hong Kong) Company Ltd
 

Hong Kong, China 5 July 2019

Le Pont is a private residential development located close to Tai Lam Chung Reservoir, also known as “Thousand-Island Lake” because the hills and uplands inside the reservoir area form individual islands when water is filled.

Construction was challenged by 700 trees scattered over a relatively hilly landscape. Furthermore, the underground structure of the site was composed of hard rock layers. Throughout the design process, significant efforts in selecting the location of the basement and the orientation of the building blocks were undertaken so that the project could leverage the natural terrain as much as possible, reducing the amount of work to build the foundation. A basement was located at the lowest point of the original site to prevent unnecessary excavation work. Also, two towers were designed to have no basements and sit directly on rock for footing. Such planning saved both cost and time of construction, which is expected to be completed in June 2020.

The Y-shaped master layout plan facilitates the maximum amount of privacy for the residents, with broad views, yet without directly overseeing other flats. This project boasts a particular feature, skybridges 56.1 meters above the ground, containing a multi-purpose public area that connects all of the five residential towers’ rooftops and opens to the outdoor green space. By extending horizontally, it creates a dynamic outdoor space with various high-rise terraces and facilities.

The construction and installation of the skybridges was one of the most challenging thresholds in this project; the scale and shape of these skybridges are rarely seen in the Hong Kong residential market. A feasibility study took one year, determining the selection of the form, size, material, installation method and safety measures of the skybridge. Site safety was of utmost importance, and to ensure a smooth installation of the feature, computerized models simulated the entire installation procedure from delivery route, to temporary safety measures to lifting.

“Site safety was utmost importance, and to ensure a smooth installation of the skybridges, computerized models simulated the entire installation procedure from delivery route, to temporary safety measures, to lifting.”

The building design adopted rain recycling and kitchen waste recycling systems to minimize water usage and food waste amongst residents, promoting an environmentally friendly concept. A pleasant and healthy living environment for the residents is sought by incorporating trees, rocks, streams, greenery and hiking elements in the design. The gardener collected some 60 plant species which blossom in different seasons, mimicking the seasonal rhythms of life. The project’s interior design is focused on community integration. Recognized and certified by the HKGBC as a BEAM Plus Provisional Gold building, the project adopted good site planning and design, energy efficiency, indoor air quality and ventilation.

 

For more on this story go to Construction+ Asia.



See all Global News