Council on Tall Buildings and Urban Habitat
 

Tree House Residence Hall, Boston
Featured February 2014
The Tree House Residence Hall was recognized as a Finalist for "Best Tall Building Americas" in the 2013 CTBUH Awards Program.
Other Featured Tall Buildings
“Art and Architecture have combined collaboratively to produce a building that makes a sustainable statement for Boston.”
- Robert Okpala, Juror, Buro Happold 

Location
Boston
Completion
2012
Height
85 m (280 ft)
Stories
21
Primary Use
Residential

Owner
Massachusetts State College Building Authority
Design Architect
ADD Inc

Structural Engineer
Odeh Engineers, Inc.
MEP
WSP Flack + Kurtz
Contractor
Suffolk Construction
Code
C3
Landscape
Ground

Vertical Transportation
Lerch Bates

Civil
Nitsch Engineering

Façade
SGH
Created on a limited public-university budget and an aggressive schedule, the Tree House represents a well-considered solution that announces itself as a foundry of inspiration and innovation. It achieves environmental conservation goals while still providing a memorable environment for the young minds inhabiting the building. It is indeed notable that a project borne of an intensive series of consultations and adjustments can result in such an individualistic, singular statement about its community.

This new residential tower results from a highly unusual collaborative process and responds to the unique living/learning requirements of art school students. Inspired by Gustav Klimt’s painting Tree of Life, this innovative high-rise includes 493 beds for freshmen and sophomores in 136 suites configured in one-, two-, or three-bedroom layouts. The building features a ground-floor café and living room, a second-floor health center, and a “Pajama Floor” at the third level with communal kitchen, game room, laundry facilities, and fitness center. Studio spaces alternate with lounges on the 17 upper floors.
Figure 1. Close-up view of the façade
The new tower is located along Boston’s Huntington Avenue, in a heterogeneous neighborhood of warm-toned, brick buildings, residence halls, and academic facilities. The MBTA’s Green Line passes directly in front of the site and the Colleges of the Fenway path bounds the southern edge. The project’s curved stone base accommodates an underground tunnel that swerves through the site and required architects to cantilever the rectangular building above.
Figure 2. Main lobby
Figure 3. Interior view of lounge
During the design process, the team worked to harmonize the goals and aspirations of professors, administrators, students, trustees, alumni, city and state agencies, neighbors, and the building’s owner. The architect conducted in-depth benchmarking, hosted focus groups and an 85-person design charrette, and developed full-scale mock-up units for students to experience and critique. Students in the college’s architecture and interior design programs helped shape some of the project’s common areas, including the ground floor café. Lean construction methods were used to fast-track building trades and bring the project to completion three months before the Fall opening.
The exterior is an organic mosaic of over 5,000 composite aluminum panels of varying depths and hues. Dark browns at the base mirror tree bark before growing progressively lighter to make the building appear taller and lighter in the skyline. Green window panels punctuate the façade like the leaves of a tree.

The project’s interior spaces are infused with art ranging from commissioned alumni pieces in the lobby to a rotating gallery on the third floor. While the budget did not allow for expensive finishes, designers drew on the possibilities of modest materials such as carpet and paint to develop a bold visual statement that activates the space through color.

The residence hall’s design and engineering decisions were made with solar orientation in mind. Windows on the tower’s north side provide light favorable to the work of resident art students, while the smaller number of windows on the south side help reduce heat. The windows are operable and the school employs an electronic system that informs students of advisable times to open or close them.
Figure 4. Ground level café
The building received a Silver LEED certification from the U.S. Green Building Council and its energy usage is 22 percent more efficient than code mandates. Other green features include double-insulated metal panels, and low-flow plumbing fixtures that reduce the amount of potable water usage by 33 percent. More than 50 percent of the material used in the residential hall has recycled content, 20 percent from local sources, and 70 percent of the wood is certified by the Forest Stewardship Council.
Figure 5. Overall view of tower from the west
Related Links
CTBUH Skyscraper Center Profile:
Tree House Residence Hall

Tree House Residence Hall was a Finalist for the Best Tall Building Americas Award in the 2013 CTBUH Awards Program.

Download Tree House Residence Hall 2013 CTBUH Awards Book section
2013 CTBUH Awards Book
The CTBUH would like to thank ADD Inc for their assistance with this article.
Photography © Lucy Chen, Chuck Choi, and Peter Vanderwarker