Council on Tall Buildings and Urban Habitat
6 Remez Tower, Tel Aviv
Featured April 2014
6 Remez Tower was recognized as a Best Tall Building Middle East & Africa Finalist in the 2013 CTBUH Awards Program.
Other Featured Tall Buildings
“The jury appreciated the simple and elegant solution for this tower, which has a confidence in its straightforward massing against the rapidly changing Tel Aviv skyline.”
- Richard Cook, Juror, COOKFOX Architects

Location
Tel Aviv
Completion
2012
Height
118 m (387 ft)
Stories
32
Primary Use
Residential

Developer
CTU Investments, Ltd.
Design Architect
Moshe Tzur Architects and Town Planners, Ltd.

Collaborative Architect
Do-Architecture
Structural Engineer
David Engineers, Ltd.
MEP
Iser Goldish Consulting, Ltd.; Bar Akiva Engineers, Ltd.
Project Manager
Waxman Govrin Geva Engineering, Ltd.
Contractor
U. Dori Group, Ltd.
Interiors
Pitsou Kedem Architect

Landscape
TEMA – Urban Landscape Design
Life Safety
S. Netanel Engineers & Consultants, Ltd.
Vertical Transportation
E.S.L–Eng.S.Lustig Consulting Engineers, Ltd.
As Tel Aviv urbanizes and rapidly grows its skyline, it is refreshing to see a building that gives over so much of its site to public space. The tower is modest in presentation from without, with projecting glass fins sheltering its balconies, and is generous within, affording multi directional city views from each residence. By engineering the floor slabs to hang off the asymmetrical core without imposing massive view-blocking diagonals, the designers have added to the elegance and deceptive simplicity of the project.

The 6 Remez tower is an unusual residential tower in several aspects. Perhaps most striking is its structural system, which uses an off-center core and minimal interior columns, a design move more common to office buildings, so as to afford wide, sweeping views to occupants and maximum flexibility for tenant improvements.

The core has two lobbies on each typical floor. The front lobby acts as a reception area, which can be considered an extension of the apartments themselves, while the second lobby is located in the back for service purposes. This concept enhances firefighter safety, by defining the back lobby as a safe deployment space on each floor.
Figure 1. Interior view
Aesthetically, the tower reads as a complete object, sidestepping volumetric complexity in favor of simplicity. The composition is that of a monolithic urban sculpture, wrapped in a lace-like glass skin. The inner glass shades create a rhythm of gentle hues and textures, which account for the light and shimmering appearance of the tower. This is the first time that a tower façade has been entirely covered with an aluminum wire mesh, which also serves to conceal the VRV (Variable Refrigerant Volume) system located in each apartment on the eastern side of the tower.
A new curtain wall system was developed for this project. This system includes an inward-opening window integrated into a structural curtain wall system. This specific detail played a crucial part in shaping the overall appearance of the structural curtain wall, which also incorporates shades in the spandrels as well as in the vision glass.

The low-E coating complements the shading system, while low-iron exterior glass affords thermal values appropriate to the hot climate. Electronically operated Venetian blinds complete the protective system. The effect of all these elements working together creates a unique texture for the whole tower.
Figure 3. Looking up façade of the tower
Located in the heart of Tel Aviv next to a main east-west urban axis, the tower is oriented west toward the sea; the tower’s plan is asymmetrical, and serves to connect the tower to its urban and functional context. The balconies all face west, while smooth glass façades create a clean geometric volume on the north and south sides, beyond which the balconies do not extend. The aluminum wire mesh forms the finish material for the core exterior concrete walls, and is carefully articulated in two directions, creating a constantly changing appearance as the sun arcs overhead throughout the day.
Figure 3. Base of tower with park in foreground
Figure 4. Base of tower with park in foreground
The project includes a small park north of the tower. Plantings in the park are located strategically so as to minimize undesirable wind effects from the tower for park users. With a subtle entrance via the garden, rather than directly from the street, the park is open to the public at all times. Its landscape design is based upon the typology of a leaf in plan view, and features reflecting and biological pools. The arrangement of the basement, car park and overall building footprint leave 20 percent of the plot free of built structures or hardscapes.
Figure 5. View from one of the expansive balconies
Related Links
CTBUH Skyscraper Center Profile:
6 Remez Tower

6 Remez Tower was recognized as a Finalist for the "Best Tall Building Middle East & Africa" award in the 2013 CTBUH Awards Program.

Download 6 Remez Tower 2013 CTBUH Awards Book section
2013 CTBUH Awards Book
The CTBUH would like to thank Moshe Tzur Architects and Town Planners, Ltd. for their assistance with this article.
Photography © Moshe Tzur Architects and Town Planners, Ltd.