Council on Tall Buildings and Urban Habitat
Green Valley: Reconnection with Green Land
Ran Song, Mengyu Li, Chengxing Hou, and Qian Zhang
 

Fifth Prize Winner
Site: Hong Kong, China
Institution: Chongqing University

Competition: CTBUH 3rd Annual Student Competition - 2014 Towards Sustainable Vertical Urbanism


Perspective
Night Rendering
Program Diagram
Sustainable Systems Diagrams
Perspective and Elevation
Systems Diagram
Sustainable Systems Diagrams

Green Valley

The Hong Kong Island shows us a dichotomy between vast green land and high-density urban area. One of the important reasons for this state lies in the high land-price policy the Hong Kong government implements. The government strictly limit the annual land supply to maximize the benefits of land for sale. In Hong Kong, many of the wealthier individuals are living more peacefully in the green land forest, unlike many others who are living in the concrete forest. The living space of the concrete forest is dramatically compressed,
small and limited compared to the open green space. People are suffering from problems such as dust, noise, air and light pollution .

The site of our building is located in the old Wan Chai area of Hong Kong, which is an area where the land becomes a junction of green land and the dense city. These are our four main design strategies:

1. Ensure the value of the land
Besides the commercial interface to the main road, we create a secondary commercial street in the valley.

2. Soil-covered strategy for podium
We combine podium’s soil covered terrace with high land park, which forms the green valley. It allows the citizens to enjoy the view of the park and to walk a short distance through the secondary commercial street.


3. Vertical greening strategy for tower
We directly introduce the forest into the city, not only providing the crowded city residents with pleasing green landscape, but also ease the surrounding heat island effect.

4. Strengthen the sustainability of our building
Besides land-saving method mentioned above, we look for sustainable solutions to save on water and energy with the introduce of relevant soil-covered technology and double-skin technology.

We hope that the building will not only be a paradise for human beings, but for plants, birds, insects and other animals to share; and that the building will not only be a cold landmark, but to become a living landscape organism, which can metabolize spontaneously with the changing of seasons.